• Szakterület: Pedagógiai szakpszichológus, gyermekpszichológus
  • Végzettség: Gyermekpszichológia
  • Tapasztalat: 46 év
  • Email: hello@kidlife.hu
  • Telefon: +36 30 177 4242
  • Facebook: #kidlifestudio

Gyermekeinket boldognak szeretnénk látni. Az a gondolat,hogy egy gyermek lelki okból szenved, szorong, szomorú, álmodozó, netán dühös, magányos, fél, a szülő számára nehezen elviselhető. Pedig ezek a problémák jelen vannak gyerekeink mindennapi életében . A pszichológia nyújthat eszközöket, amik segíthetnek. Elsősorban a probléma pontosabb felismerése, megértése, és az erre adott lehetséges segítség útjainak felmutatása a feladatom.

A problémák többsége persze a családi környezet egyensúlyának zavaraiból is adódik, amit a gyermek, mint igen érzékeny műszer azonnal megérez és viselkedészavarával jelez. A gyermek problémáját sohasem önmagában hanem a különböző rendszerekkel egységben közelitem meg. Igen fontos szerepe van a családnak, az óvodának és iskolának a lehetséges válaszok és segítségek megtalálásában.

A problémák más része magából a fejlődésből adódik. Ahogy a gyermek növekszik, belső világában is törvényszerű változások zajlanak, viselkedése jelezheti, hogy nem tud önmagában megbirkózni valamivel. A támogató terápia fő célja, hogy helyreállítsa a fejlődés normális menetét.

Szerencsés embernek mondhatom magam, mert segítő szakmát végzek, és az egyben a hivatásom is.

Az egyik meghatározó ok, hogy a gyermekpszichológiát választottam az a meggyőződésem, hogy az életnek ebben a korai szakaszában még megelőzhető a nagyobb probléma kialakulása kellő szakmai odafigyeléssel.

Támogató jellegű terápiákat, nevelési tanácsadást, konzultációt, családterápiát angol nyelven is végzek, vállalok.

Bemutatkozás

Tanulmányaimat az Elte BTK pszichológia angol szakán végeztem 1975 ben pedagógia szakpszichológusként és angol középiskolai tanárként.

Pályámat gyermekpszichológusként nevelési tanácsadókban majd gyermekintézményekben óvoda és iskolapszichológusként folytattam. Az évek során mindkét területen párhuzamosan dolgoztam, ami nagy tapasztalatot és segítséget jelentett későbbiekben a 6-ik kerületi Nevelési Tanácsadó és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat vezetésében. Még a 80-as években Magyarországon elsőként – korunkat is megelőzve – tagja voltam annak a pszichológiai stábnak, amely a behavior terápia azaz viselkedésterápia lehetséges alkalmazását a gyermekpszichológiában kutatta az eredeti szakmai kiadványok feltárásával, lefordításával, és magyarországi adaptálásával, gyakorlatba ültetésével. Angol és amerikai tanulmányutak is alátámasztották ennek a terápiás megközelítésének a létjogosultságát Magyarországon is. Ma már magától értetődő, hogy a kognitív viselkedésterápia, viselkedésmodifikáció meghatározó eleme a pszichológiai terápiák sorának. Szakmai munkám során továbbá kiemelt terület volt mindig az integráció, inklúzió eszméjének gyakorlati alkalmazása, a más, eltérő fejlődési ívet mutató gyermekek, és családjaik érdekében.